Fiction Profiler

Fiction Profiler är en nischad lektörstjänst där jag fokuserar på din litterära karaktär. Se mig som en frågvis karaktärskonsult. Jag kommer att vara nyfiken och ställa tusen och en frågor. Utifrån dina svar växer profilen fram.

Känns din romankaraktär ytlig och konturlös? Har du blivit refuserad eller fått rådet av en lektör att fördjupa och gestalta? Man kan inte göra en romanperson levande om hon inte lever innan romanen börjar, skriver författaren Elisabeth George. Vill du följa hennes råd och inleda skrivandet med att blåsa liv i din karaktär? Jag kan hjälpa dig, var du än befinner dig i skrivprocessen.

Praktiskt kan det gå till så här: Du ger mig en beskrivning av din karaktär och handlingen i din berättelse. Om du har ett längre material kan du skicka ett utdrag som du tycker är representativt. Jag läser och vi bokar en tid för ett samtal, antingen live eller via Skype eller telefon. Jag tar emot på Karby gård i Täby Kyrkby, strax norr om Stockholm.

Jag debiterar 700 kronor/påbörjad timme (ex moms om du har företag). Efter vårt samtal får du en skriftlig sammanfattning av mig, av det vi har talat om.

Vad skulle din karaktär svara om det ringer en telefonförsäljare klockan åtta en fredagskväll? Vilken anknytningstyp är hon? Vad gör hon om någon tränger sig före i bankomatkön? Har hon någon återkommande dröm? Vart reser hon på semester? Vad läser hon först i restaurangmenyn, desserterna eller vinlistan? Vilken roll hade hon i sin ursprungsfamilj? Var hon en hjältinna, ensamvarg eller clown? Hur är hennes vilja beskaffad?

: : :

Vid sidan av min litterära verksamhet är jag diplomerad psykosyntesterapeut och tar emot klienter i samtalsterapi. Psykosyntes är en framåtblickande, kreativ psykologi och under arbetet med klienter har jag förstått att de metoder och modeller som används i terapiarbetet skulle fungera utmärkt även för fiktiva karaktärer.